Yeni Kültüre Geçiş (ONC) & Dönüşüm & Yaratıcılık
Profesyonel Yönetici Koçu (Gestalt&Dışavurumcu Sanatlar) & Fasilitatörü
Neden Dönüşüm Sürecinde Yaratıcılık Gelişimi Liderlikte Fark Yaratır?
Yeniye ve yeni kültüre geçiş yaratıcılık gelişimi ve anlamlı bir amaca ihtiyaç duyar. Koçluk ve koçluk temelli yöntemler ile yeni kültüre daha etkin ihtiyaç olan yeni liderlik becerileri ile geçiş sağlanır. Yeniye adaptasyon süreci kısalır. ONC, (Orienting to the New Culture), bireylerin ve organizasyonun (işletme, aile, okul) geçiş süreçlerinin (yeni kültür, yeni üst-yönetim liderlik rolleri, yeni online çalışma, yeni ülke vb.) daha etkin ve değişimi fırsata çevirerek geçişini desteklemek amacıyla deneyimsel ve yaratıcılık gelişimi temelli tasarlanmıştır.
Hem organizasyonlarda değişim süreçlerini yönetirken takım koçluğu hem de bireysel koçluk, gelişime ihtiyaç duyulan yeni potansiyel becerileri bulmada farkındalık sağlar. Koçluğun, yeni potansiyel becerinin davranışa dönüşmesi sürecindeki pozitif katkısı sebebi ile koçluk temelli programlar fark yaratır. Yetişkin gelişim programları koçluk ve deneyimsel temelli methodlarla etkinlik sağlamaktadır.
Değişim, içeriden dışarıyadır. Önce insanın kendi ile ilişkisi sonra çevresi ile olan ilişkisi değişir. Bu değişim yolculuğu, organizasyon (işletme, aile, okul) tarafından zaman, kaynak, iletişim ile desteklendiğinde süreç kişinin deneyimini pozitif olarak geliştirir. Bu gelişim, organizasyon (işletme, aile, okul) ile kurduğu bağı güçlendirir. Yeni fikirlerin gelişmesine, yeni birlikte yaratım kültürüne ve sürdürülebilirliği destekler.
Anlamlı bir Amaç Belirleyerek, Farkındalık ve Liderlik Yetkinliklerini Geliştir!
Vizyon ve amaç belirlemek kişiye değişim süresince hem motivasyon hem verim hem de anlam sağlar. Değişim ile olan deneyimi keyifli bir yolculuğa dönüşür. Bu konuya ayrılacak zaman ve deneyimsel uygulamalar farkındalık ve yaratıcılık geliştirerek, zorlandığı konulara yeni yollar keşfetmesini sağlar. Örneğin; bir gencin yurt dışındaki üniversiteye geçiş süreci, master öğrencisinin iş hayatına geçiş süreci, yöneticinin yeni bir role ve uzaktan farklı takımları yönetmeye geçişi veya start-up girişimcilerinin geçiş süreci, online çalışma kültürüne geçiş vb. yeni durumlarda kişinin onu zorlayan konulara yeni keşiflerini direk uygulama yollarını da geliştirir.
ONC, yeni kültüre daha hızlı adapte olabilmek, sağlıklı dengeli bir geçiş yaşayabilmek için bireysel veya organizasyonel değişim sürecinde tüm jenerasyonların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde uygulanarak geliştirilmiştir. ONC modeli hem grup hem de bireysel çalışmayı kapsamaktadır. Deneyimsel, koçluk temelli, intermodal sanatlar (kolaj, resim, müzik gibi) ile geliştirilmiş, yaratıcı ve eğlenceli bir modeldir. Katılımcılar, kendi yollarını keşfederek iş veya günlük hayatlarına ve dolayısı ile davranışlarına entegre ederler.
ONC (Orienting to the New Culture) Programları
Yeni Kültüre Oryantasyon - “ONC” Programı:
ONC programı, onur derecesi aldığım doktora çalışmam kapsamında 101 kişiye, 1300 saat ve 14 program uygulayarak geliştirdiğim deneyimsel, herkesin kolaylıkla uygulayabileceği koçluk temelli, deneyimsel ve bütünsel bir modeldir. Yeni Kültüre Oryantasyon'u (ONC), Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde, Almanya’da Uluslararası Master Programında Üniversite Öğrencilerine grup programı olarak ve dünyanın farklı ülkelerindeki X, Y ve Z kuşağına bireysel olarak uygulayarak geliştirdim. Intermodel Dışavurumcu Sanatların bilimsel yöntemleri ve koçluk temelli uygulamaları, sanat-odaklı araştırma ile model geliştirme, niceliksel ve niteliksel araştırma gibi alanının yenilikçi ve ilklerini barındıran ONC Programı aynı zamanda bir modeldir, işletme sistemleri içerisine entegre edilebileceği gibi bireysel de uygulanabilmektedir. Örneğin, İnsan Kaynakları Oryantasyon Süreci, Yeni Fikir Geliştirme Süreci, Uzak Çalışmaya Adaptasyon Süreci, Yeni Ürün Geliştirme Süreçleri veya Yurt dışı eğitimine geçiş geçiş gibi. Araştırmam Doktora sürecimin sonrasında da genişleyerek devam etmektedir. Şu an 400 kişinin üzerinde, katılımcıya ulaşmış olmakla birlikte 2000 saatin üzerinde toplam 20 programa ulaşmıştır.
ONC Grup Uygulaması
ONC Bireysel Uygulama
Yaratıcılık Gelişimi
ONC 1 ve ONC 2
ONC Group programları, yeni normale ve kültüre geçtiğimiz bu günlerde, grup çalışması ile birlikte yaratıcılık geliştirilerek yeniye adapte olma yolunu bulma ve grup ile birlikte işbirliği geliştirme sürecidir. Grup çalışmaları, katılımcıların farklı perspektifleri ve birlikteliğin gücünü ve desteğini de sunar. Katılımcılar, hem yeni dönemin hayatına getirdiği yeni fırsatları farkında varır hem de yeni dönemdeki zorluklarla temas ederken keşfettikleri kişisel yöntemleri hayatlarına entegre ederler.
ONC 1 ve ONC2
ONC bireysel program ise kişinin yeniye geçiş sürecindeki kendi yolunu bulmasına, bakış açısı geliştirerek ve hayatına entegre etmesine farklı yollar sunarak destek sağlar. Bire bir koçluk temellidir. Yeniye geçiş konusu ne ise ( yeni rol, yeni iş, yeni iş hayatı, yeni kültür vb.) o duruma sağlıklı ve dengeli geçiş sağlaması için farkındalık ve yaratıcılık geliştirir. Adaptasyon sürecini kısaltması yönünde yöntemler keşfetmesini ve hayatına entegre etmesini sağlar.
İntermodel Dışavurumcu Sanatlar ile Yaratıcılık Gelişimi Giriş
Intermodal Dışavurumcu Sanatlarla (resim, hikaye, müzik, hareket gibi) basit beceri ve yüksek hassasiyet temelli yöntem ile yaratıcılığı ve yaratıcı fikirleri hayatınızda nasıl geliştireceğinize ve hayatınıza nasıl entegre edeceğinizin yöntemini sunar.